Bemutatkozás

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

1989-ben alakult meg Pécsett Egyesületünk, amikor már élő közösségként kezdtük el aktív tevékenykedésünket a helyben élő nagycsaládosokért. Kezdetekben a Székesegyház plébániája adott otthont találkozásainknak, és programjainknak, itt van egyesületünk bölcsője, amelyet nevünkben és logónkban egyaránt őrzünk. 1993 áprilisában csatlakoztunk a Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez tagegyesületeként. Taglétszámunk több mint 200 család, azaz közösségünket közel 1300 ember alkotja.

 

 

Célunk,

az élet,

az anyaság védelme,

a nagycsaládos értékek felmutatása,

a családok érdekvédelme, közösség szervezése,

az egy férfi és egy nő elköteleződésén alapuló házasságért

és a jövő generációért érzett felelősség megerősítése.

 

 Rendszeres összejöveteleinken, minket különösen is érdeklő témáról beszélgetünk, sokszor meghívott előadó segítségével. Ezen kívül rendszeresen tartunk egyéb megmozdulásokat is: sportnap, gyermeknap, mikulásünnepség, a Föld napja, véradás, kirándulások, nyaralások, előadások stb.

Ezek az események közelebb hozzák tagjainkat egymáshoz, megismerik, megszeretik egymást, tudnak egymás öröméről, bajáról, s gyakran segítenek is egymáson.

2016 óta a Családok Háza lett az új otthonunk, amit 2022-re sikeresen felújítottunk kívül és belül. Így otthonossá téve, mára a nagycsaládosokat és a bennünket meglátogató közösségeket szolgálja, a Pécs, Szabó József utca 4. szám alatt.

 

 A vezetőség koordinálja az információkat, felkutat olcsóbb vásárlási lehetőségeket, akciókat ajánl és programokat szervez a tagságnak. Egyesületünk 6 tagú vezetősége önkéntesekből áll, akik szabad idejükben, nagy lelkesedéssel dolgoznak az egyesületünk közösségéért.

 

Időnként szervezünk olyan programokat is, amelyek nyitottak a város családjai részére, pl. játszódélutánokat, előadásokat stb. Jó kapcsolatunk van a Városi Önkormányzattal, a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a Karitásszal, a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközponttal, néhány alapítvánnyal és egyesülettel. Egymást támogatva és kiegészítve, egyre több eredményt érhetünk el.

 

Egyesületünk 30 éves működésének elismeréséért,

2019.szeptember 1-én

a Város Napja alkalmából rendezett ünnepségen

vehettük át Pécs városa által adományozott

Pro Communitate Díjat.

 

Köszönet mindenkinek, aki egyesületünk 30 éves

működése alatt hozzájárult ahhoz, hogy Pécs

közösségének aktív, építő tagja legyen szervezetünk!

 

 

Nagycsaládosként Benneteket is várunk tagjaink közé.

 

Igazán azok érzik magukat legjobban közösségünkben,

akik nem csak kapni, hanem adni is szeretnének.