A „Szólj be a papnak!”c. kezdeményezés

célja, hogyalkalmat adjanak főleg olyanok számára, akik nem járnak templomba és gyülekezetbe, hogy a saját életük nagy kérdései kapcsán megismerkedhessenek a hagyományos, bevett egyházak képviselőinek (személyes) álláspontjával, és találkozzanak a hittel, Jézus Krisztus üzenetével.

A rendezvények egyszerre szolgálják a hitéleti ismeretterjesztést és a vitakultúra fejlesztését, valamint fórumot biztosítanak a legaktuálisabb társadalmi kérdések széleskörű, interaktív megvitatásának. A Baranya megyei CSEÖH  a „Minek a házasság?”címmel hirdetett meg egy ilyen alkalmat. A házasságról, annak szükségességéről, lényegéről, miértjéről beszélgettünk, kérdeztünk, vitatkoztunk meghívottjainkkal.

A programot 2020. 02. 08-án rendeztük meg, a Házasság hetének 0. napján, a Házasság Világnapján, kapcsolódva ezzel is a témához.

Köszönjük, hogy meghívásunkat elfogadták:

Nagy Norbert-plébános,

Zajácz Gábor –görögkatolikus parókus,

Kisóvári-Németh Norbert, és Kisóvári-Németh Márta,református lelkészek,

Nagy Péter -moderátor.

A beszélgetés gördülékenyen zajlott, egyik kérdés jött a másik után. Volt vita is, volt egyetértés is, volt közös gondolkodás is.

A rendezvényen 60 fővett részt.

Mind a négy vendégünk őszintén, saját szolgálati idejükben, életükben történt eseményeket felidézve, esetleg anekdotákat megosztva válaszoltak a résztvevők kérdéseire, ahol többek között szóba került például a fiatalok közösségi médiában, interneten való jelenléte, a média által sugallt hamis illúziók. A Házasság hetében beszéltek a fiatalok elköteleződésének hiányáról, a tabuk megszűnéséről. De felmerült a kérdés, hogy ha a házasságok fele válással végződik, ennek tudatában van-e értelme még házasságot kötni? Tényleg csak egy papír a különbség az együttélésés a házasság között? Hogyan viszonyulnak az egyházak a házasság előtti együttélésről, valamint lehet-e ok a válásra?

A program eredménye mindez, az őszinte hangulat, hogy elhangzottak a kérdések, hogy mertek hangosan át-, tovább gondolkodni a fiatalok. Ennek a programnak ez a célja.