Megyei Önkéntes Díjak 2020. december 5.

Több éves szakmai tapasztalatunk, hogy az önkéntesek nyilvános elismerése elengedhetetlen, számukra is nagyon fontos, nem lehet munkájukat elégszer, megfelelően megköszönni. A program sikerére alapozva, 2020-ban immár negyedik alkalommal lehetett jelölni az „Év Megyei Önkéntese”–díjra, mellyel elismerjük az önkéntes tevékenységet végzők lelkesedését és fáradozását, megköszönjük munkájukat, azzal a nem titkolt céllal, hogy az önkéntesség társadalmi megítélése még kedvezőbb legyen. Idén társszervezőnként segítette a kezdeményezést a CKSZK, magukénak érezve annak fontosságát.

A jelölések száma növekedett (~ 60 fő önkéntes) a pandémia ellenére is, ez jól tükrözi, hogy az önkéntesek elismerésére nagy szükség van a megyében, és hogy a CSEÖH iroda működése egyre szélesebb körben ismertté válik. A 14 fő díjazott jutalma elismerő oklevél mellett egy-egy kerámia plakett, illetve névre szóló kézműves csokoládé volt, a többi jelöltoklevelet kapott.

Ebben az évben először,Különdíjra is lehetett jelölni, országosan, egyszerre, minden megyében. A megadott 3 kategóriában a díjazottak 50-50.000 Ft értékű jutalmat kapnak az oklevél, és emlékplakett mellé.

Erre a díjra további 39 jelölés érkezett, aminek nagyon örültünk, hiszen aránylag rövid idő állt rendelkezésre a jelöléshez. Természetesen emléklapot minden jelöltnek küldünk, sajnos idén postai úton kaphatták kézbe.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, íme a döntésük: (a bemutatások nem teljes körűek)

  1. „Nyugdíjasan önkéntesen”: Turi Gyula“76 éves bányamérnök, az egykori uránbánya egyik kiváló vezetője volt, nyugdíjas. Célul tűzte ki, hogy megőrzi az uránbányászat szakmai és emberi (közösségi) hagyományait egyaránt. Az egykori bajtársiasság szellemét felélesztve, példát mutatva igyekszik megőrizni a bányász társadalom szakmai és közösségformáló erejét. Munkája sikerességének alapvető fokmérője, hogy tevékenysége révén az egykori uránbányászok büszkén emlékeznek munkájukra és megőrizték bajtársi közösségüket.”
  2. „Az IKSZ-en is túl…” Sipos András. “Andris minden gyermekrendezvényünkön segít, de szívesen megy öregeket látogatni idősotthonba, öregeknek és kisgyermekes családoknak bevásárolni, ügyet intézni, gyermekeket kísérni, utazáshoz kísérni öregeket, gyerekeket, családokat. Táborozáskor szobaparancsnokságot vállal kisgyermekek mellé. Veleszületett egészségügyi problémái ellenére, mozgáskorlátozott állapota ellenére mindig lehet számítani rá. A baptista gyülekezetben segít az online Istentisztelet közvetítésében.” Pécs városától 2019. év Parasportolója címet kapta. Folyamatosan segít paralimpiára készülő boccia bajnok edzésein, ő maga is magyar bajnok bocciában.”
  3. “Esélyteremtés önkéntesen”: Szekeres Henriett. “Heni kerekesszékesként azzal a céllal talált meg bennünket, hogy a társadalom érzékenyítésében aktívan bekapcsolódva önkéntesként vállalhasson szerepet. Azóta bármilyen rendezvényre, bármikor hívjuk, mindig első szóra, lelkesen vállalja a felkérést. Szívesen vállalja el a rá osztott feladatokat, nem kérdez, nem válogat. Képzéseken, kerekasztal beszélgetéseken örömmel vesz részt. Így alakult ki az is, hogy Esély Órákat tart iskolai rendszeren belül, amiket elsősorban a CSEÖH szervez számára. Ezek megtartását ingyen is vállalja bármikor, ezek teljesítése nem függ attól, hogy díjazásban részesül-e vagy sem. Ezen túl is kap felkéréseket találkozásokra, amiket ahogy lehetősége adódik, mindig elvállal.”

 

Sz. Henitől idézet: “Képzeljétek el, szombatra micsoda hírre ébredtem. A héten megkeresett Péter

Judit, hogy valamikor muszáj velem beszélnie. Erre szombat délelőtt került sor, amikor is Judit elkezdte mesélni, hogy aznap van az önkéntesség világnapja, és biztosan emlékszem a levelekre, melyekben jelölni lehetett több kategóriában. Igen, persze emlékszem, én is szerettem volna javasolni, de aztán elmaradt. S egyszer csak rátért a lényegre, miszerint az „Esélyteremtés önkéntesen”terén én lettem az egyik különdíjazott. Elcsuklott a hangom és néhány pillanatig nem jutottam szóhoz. Higgyétek el, senki nem ezért tevékenykedik, én sem, de irtómód megtisztelően jóleső érzés volt! Azt biztosan tudja, aki ismer, mindig szívből-lélekből teszem a dolgomat. Ebben ezután sem lesz változás, amikor majd végre ismét szabad kerékre engednek. Mindenkinek köszönöm, aki jelölt és szavazott rám!!! Amint lehetőség adódik és hozzá felkérés, jönni fogok, ezt ígérem!!!